Црвена Звезда Београд / Red Star Belgrade / Crvena Zvezda

Switch to desktop

ПОСТУПАК У ДРЖАВНОМ ТУЖИЛАШТВУ Изјаве о намештању утакмица Партизана!

Не, ово није текст о признању Лотара Матеуса да је Партизан играо намештене утакмице у својој књизи, ово није текст о признању Пјера Боје за медије да је Партизан играо намештене утакмице, ово није текст о признању Аце Булића на изборној скупштини ФСС да је Бежанија са Партизаном играла намештен меч, ово није изјава за медије бившег голмана Партизана Аспрогениса о намештању утакмице Партизана, ово није изјава Јешића за медије да је Партизан са Металцем играо намештен меч, ово није изјава бившег играча Партизана Бране Илића за медије да је Партизан наместио утакмицу, ово није изјава Бобана Дмитровића за медије да је играо намештен меч када је Борац пустио Партизан, ово није изјава Драгише Пејовића да је његова екипа била приморана да пусти Партизан...

partizan-namestao-izjave

Сведоци смо да се у последње време води озбиљна хајка на Црвену звезду по питању сумње у начин на који је дошла у завидну предност од девет бодова након седам одиграних кола, без обзира што је у претходна три меча до ногу потукла највећег ривала у сваком сусрету. За такве приче не постоје никакви материјални докази и свакако су плод фрустрација људи који навијају за тренутно седмопласирану екипу домаћег првенства. Са друге стране, безброј је материјалних доказа о намештању утакмица фудбалског клуба Партизан.

Ово је изјава бившег члана Управног одбора Партизана у тужилаштву за организовани криминал да је Партизан намештао утакмице!

Наиме, Бивши члан управе Партизана - Бојан Радовановић, у тужилаштву за организовани криминал признао да је подмићивао судије да суде за Партизан. Један од мечева био је и вечити дерби, сазнаје спорт у јануарском издању.

Радовановић је 16. марта. 2012. године у тужилаштву за организовани криминал признао да је по налогу Жарка Зечевића и Ненада Бјековића два пута лично дао по 10.000 евра судијама да суде за Партизан што му је касније Бјековић "рефундирао" из како се наводи у трансскрипту разговора - "црног фонда".

sport

Он је у транскрипту такође навео да постоје два начина на која Партизан намешта утакмице: Или да се договори са челницима клуба који је противник или да се плате судије да суде за Партизан - рекао је Радовановић.

Он је даље навео те 2012. године да "Годинама уназад Партизан осваја првенство а све те године су нерегуларни шампионати. Партизановац сам, волим што смо освајали титуле али жао ми је оних људи, њих 10.000 до 15.000 који дођу на стадион, гледају, навијају, нервирају се, мисле да је све у реду, да је клуб добио зато што је бољи али све је намештено...

Бојан Радовановић, бивши члан Управе Партизана, наставио је са детаљним описима намештаљки Партизана, објаснивши овај пут како су црно-бели победили ОФК Београд и како су успостављали тесну сарадњу са кулским Хајдуком. Идеолог и главни егзекутор у читавој овој нечасној операцији био је Ненад Бјековић, међутим иако се за оваква спортска недела одавно зна, и иако је ово подложно озбиљној кривици, медији и држава и даље ћуте.
О утакмици против ОФК Београда (2008. године), Радовановић је рекао следеће:

То је била првенствена утакмица, када Звездан Терзић није био у клубу са Карабурме. Био је у притвору, затвору или бекству, не знам тачно. Знам да сам на утакмици био са Ненадом Бјековићем и отприлике иста група људи која је била и у Апатину. Већ код 0:2 за Партизан, после још једне или две шансе за црно-беле, Бјековић је прокоментарисао: „Јао, доста је више. Доста је и ово што су нас пустили, где да им дајемо још голова. Нека престану ови наши“.

sport-2

А како је Партизан намештао утакмице са Хајдуком из Куле, у којој је алфа и омега био Никола Џомба, добро познат по својим скандалозним иступима против Црвене звезде, Радовановић говори следеће:

Како је Партизан намештао утакмице са Хајдуком из Куле? Па ево, овако... Партизан је из Куле узео играча Љубомира Фејсу. Тада сам као члан УО био против тога, јер је трансфер био ненормалан за европске послове у фудбалу. Продавали су нам га за 1 200 000 евра плус 50 одсто од касније продаје из Партизана у иностранство. Продат је касније Олимпијакосу за 2 500 000 евра, тако да је Џомба као финансијер Хајдука добио 1,2 милиона евра од Партизана плус још 50 посто од тих 2,5 милиона. Кад подвучете црту, Џомба и Хајдук из Куле, односно Џомба, од тог трансфера је узео 2 500 000 евра, а Партизан само 1 250 000 евра. Био сам присутан када је долазио у клуб као бандит, раскалашан. Понаша се као криминалац, долази у шортсу, пљује по клубу. Очигледно је да је тај, који је потписао такав уговор, био у договору са Џомбом. После тога је Хајдук пуштао Партизан у првенству, а борио се против Црвене звезде. То може да се провери у статистици.

Радовановић је још истакао да се у овом пријатељском низу Партизанових клубова налазе још и БСК из БорчеМеталацСмедерево, чачански Борац и Спартак из Суботице. Као доказ о тврдњи да је БСК пуштао Партизан да побеђује, наводи се трансфер дефанзивца СтефанаСавића из БСК у Партизан, са циљем да и борчански клуб приходује огромна финансијска средства од даље продаје овог играча у иностранство. Уколико БСК не би пустио Партизан, наводи Радовановић, црно-бели би могли да одуговлаче са плаћањем, или чак можда не би ни платио оно што је договорено са БСК-ом. Што се Металца тиче, Радовановић је навео да су тесни односи ова два клуба били логична последица чињенице да је Вукадиновић, председник Металца, истовремено био члан УО Партизана и ФС Србије.

partizan-smederevo 08

Остаје и даље отворено питање зашто готово сви медији ћуте о овом случају, који је на најконкретнији начин оголио истину о освајању трофеја нашег вечитог ривала, који је на овај начин увек био корак испред Звезде јер је могао да игра Европу, приходује огромна средства, продаје играче у иностранство и онда по устаљеном принципу настави да игра пријатељске утакмице у домаћем шампионату, чиме се комплетира циклус у којем очигледно није било намере да се стане. Као посебно поглавље у намештању мечева, Радовановић издваја дугогодишњу сарадњу Партизана са Николом Џомбом, финансијером кулског Хајдука, а део те сарадње описан је у горњем делу текста.

Радовановић је такође објаснио како је намештена утакмица између апатинске Младости и Партизана. Занимљиво, идеолог и главни егзекутор ове нечасне радње био је човек који у сваком наступу жели да блати Црвену звезду, ваљда сакривајући своје мутне радње, тежак спортски период који је у прошлости проживљавао када је вечито био у сенци Црвене звезде, притом упорно игноришући и то да је и сам био ватрени Делија. Погодили сте да је реч о Бјековићу, који је, према наводима Радовановића, био главни када је у питању финансијска компензација Апатинцима за услугу коју су чини црно-белима. Исти човек наводи и то да је после тог меча „постало нормално“ да Партизан на овакав начин добија мечеве против истог ривала.

Транскрипт разговора иде овако:

"Нисам ја лично договарао, али сам био човек од поверења који је требало да буде на састанку. Ненад Бјековић, његова свита и ја били смо присутни на ручку пре те утакмице код председника клуба из Апатина. Након тога Бјековић и ја смо отишли у његову канцеларију где нам је рекао да ће све бити у реду и да ће утакмица протећи мирно. Њихови ће да одраде свој посао, односно да пусте Партизан да прође. Био сам присутан и на ручку и после у канцеларији код тадашњег председника ФК Младост из Апатина. Тада му је Ненад рекао да ће бити плаћено преко рачуна или у кешу. Био је то Куп меч и Партизан је глатко добио. После је Апатин на исти или сличан начин пуштао Партизан да победи и у првенственим утакмицама. То је тада већ постало нормално".

Остаје непознато докле је стигао овај поступак и када ће држава предузети конкретније кораке по питању одузимања нечасно освојених титула Партизану, што смо сви, годинама уназад могли да гледамо?

У ранијем тексту написали смо КО ЈЕ СВЕ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ПАРТИЗАН НАМЕШТАО УТАКМИЦЕ

ИНСТАЛИРАЈТЕ НАШУ АНДРОИД АПЛИКАЦИЈУ ЗА ЛАКШЕ ПРАЋЕЊЕ:

http://goo.gl/ZATu1g

RedStarBelgrade

Top Desktop version