Црвена Звезда Београд / Red Star Belgrade / Crvena Zvezda

Switch to desktop

Није ми вас жао ни најмање - како сте сејали тако сада жањете!

Господин Владан Тегелија није новинар, то је човјек који треба да пише на форуму ГТР или неком сличном форуму на коме се окупљају острашћени навијачи кошаркашког клуба Партизан. На крају крајева он и пише тамо и уско сарађује са уредништвом острашћених навијачких медија Партизана, јер како другачије објаснити чињеницу да је писмо навијача Звезде упућено редакцији "Блица", везано за дотичног "новинара", освануло на фејсбук страници острашћених навијача Партизана. Управо због овога, борд директора "Блица" је сазвао седницу поводом откривања идентитета пошиљаоца писма, противно правилима и кодексима које је Блиц истакао на свом сајту...

tegeltija-grb-partizana

Господин Тегелтија нема три основне ствари које би требало да посједује  један кошаркашки новинар: непристрасност, писменост и на крају крајева стручност. Годинама је имао ЈЕДИНУ емисију у Србији која се бави кошарком и није се потрудио да искористи свој монопол да на било који начин унаприједи садржај који пружа гледаоцима, нити да напредује на личном плану како би његова емисија била иоле квалитетнија и гледанија него прије 15 -20 година.

Један од клучних разлога због чега је његова емисија била хит, осим монопола на баскет, јесте његова лична симпатија према КК Партизан из које, логично, произилиази мржња према КК Црвена Звезда. То значи да га један дио грађанства гледао како би уживао када њихов клуб побјеђује или теоријама завјере, у најбољем маниру Цвитковића, када губи. Други, Бог хвала већи, дио грађанства га је гледао да би га пљувао када њихов тим губи и да би сеирио када Звезда добија и игра ЕЛ као што је случај у последње три године.


Овај текст је класични памфлет у коме кроз бригу за ККП, господин Тегелтија износи гомилу неистина или полуистина којим оправдава стање у коме се ККП налази. На овај начин се даје алиби клубу који је, као и он, имао потпуни монопол на кошаркашкој сцени Србије цијелих 13 година, а опет (као и портпарол му) није ништа урадио на свом напретку, економској стабилизацији и стварању ЕЛ клуба са А лиценцом. Умјесто тога, радије су муљали са уговорима својих играча, крали играче из других клубова, гепековали судије и кукали на средства која држава даје клубу иако су их финансирала сва јавна предузећа у земљи без да су имали било какав увид на који начин је њихв новац трошен годинама. Када је Нолан Смит ЈЕДНОМ тројком избацио ККП из ЕЛ, показало се колико је тај комплетан систем труо, неодржив и на неки начин жалостан.

"Институција" српске кошарке,како сами себе називају, која је за 13 година владавине створила три честита играча за репрезентацију (Крлета, Богдана и Новицу) и коју је водио тренер чији је највећи резултат 13 титула првака  земљи у којој је на уткамницама могао да ради шта жели, од којих су двије или три титуле завршене тучама и прекидима серије у корист ККП, је прве године након тога "клецнула" против ККЦЗ у ПО АБА лиге иако је по именима, а и количини вриједности у новцу (љубави?) имала барем приближан тим Звездином, а затим се у потпуности распала у наредне двије сезоне.

Сада је напуштају и "највјернији" навијачи, они чија је вјерност трајала три године? Сјећам се нас који смо годинама патили над судбином Звезде над којом су се иживљавали пропали политичари, лоши менаџери, класични лопови, а у првенству неиживљени тренер који је ријешио да гради своју каријеру урушавањем НАШЕГ клуба и његовим константним понижавањем онда када је на дну и у моментима када се чини да види свијетло на крају тунела. Зато, сада када видим празан Пионир на Партизановој европској утакмници, пораз против последње екипе у групи и осме у никад јачем белгијском првенству,сјетим се моје прве утакмнице у Пиониру 1999. године против Ловћена који нас уништава са Јером и Богавцем, Мута води никада гори тим Звезде који вриједи 75к Евра, и 5000 људи који навијају за Звезду свим срцем или оне против Реала 2006 када, опет у финансијској кризи добијамо Реал 20 разлике пред пуним Пиониром и помислим да смо ми ипак губили и патили са више стила.

Ваљда се по томе и разликујемо, ми навијамо за Звезду, а ви за Дулета, Тегелтију или неког већег трећег који ту исту Звезду не може очима да види. И да, за крај само да вам кажем, није ми вас жао, нимало...

RedStarBelgrade

Top Desktop version