Црвена Звезда Београд / Red Star Belgrade / Crvena Zvezda

Switch to desktop

Фудбал

Доналд: Звезда је велики клуб са сјајном историјом, она се не одбија!

Уго Вијеира и Александар Катаи су головима и асистенцијама кројили јесењу доминацију, Марко Грујић је разоткрио светски таленат, али стабилност у игри Црвене звезде донео је Мичел Доналд.

donald

 

Холанђанин је направио дефанзивни баланс екипе, био је сјајна спона између штоперског пара и офанзиваца, али је на одмор отишао само са уверењима да ће његов уговор бити откупљен од Мордовије и да ће дуговања бити намирена.

- Имао сам нормалан разговор са директором Терзићем, причали смо о новцу. Питао сам ја нешто њега, нешто он мене и све је завршено на обећањима - истиче Мичел на почетку интервјуа за "Новости".

Да ли сте размишљали да не останете у Звезди?

- Не, али неке ствари морају да се среде, мислим на новац. Али последњи разговор је био позитиван и верујем да ће све бити океј.

Да ли је новац једино што вам недостаје у Звезди?

- Ово је наш посао. Ако говорим о себи, фудбал је мој живот, али имам и породицу. Бринем се о њој и за то ми је потребан новац. Фудбалски живот је ограничен, имам планове за даље иу том смислу новац је неопходан.

У Звезду нисте дошли због пара, шта је пресудило?

- Кад размишљам о одлукама где ћу и како ћу, прво се консултујем са породицом и родитељима, али на крају ја увек одлучујем. Имао сам проблема у Мордовији, био сам прескуп за клуб, а знао сам да је на "Маракани" једини сегмент који недостаје - новац. Међутим, Звезда је Звезда, велики клуб са сјајном историјом. Нисам погрешио, веома сам срећан због доброг избора, јер новац није све у животу.

Нема новца, али има резултата и добре атмосфере, како то објашњавате пријатељима?

- Лако је објаснити, али је тешко разумети. Ја им испричам како јесте. Да ми није добро, не бих ни био овде. Али док побеђујемо, и атмосфера је добра. Проблем би био да се губи ...

Да ли сте играли у бољој атмосфери?

- Никад у животу нисам имао бољу атмосферу, као што никад нисам победио 19 утакмица у низу. Тренер Миодраг Божовић је заслужан за то, он је кључ успеха. Не знам како то ради, али са свима је успоставио максимално коректан однос. Прави сјајан баланс између напорног рада и одмора. Чудо је, заиста.

Шта Божовић то посебно ради, какав је ваш однос?

- Са сваким има лични однос. Споразумевамо на холандском, кад причамо о тактици онда смо озбиљни, а кад се шалимо, онда се шалимо. Много ми значи то што разуме мој језик.

Тренер Божовић не може да замисли тим без вас?

- Велики је то комплимент од тренера и много значи за самопоуздање. Увек се трудим да будем Мичел, да дам максимум и одрадим посао за екипу. Иако ми је 27 година, још сам млад, могу још много тога да постигнем.

Какву перспективу овај тим има у Европи?

- Тешко је то предвидети, никад се не зна. Ако је Партизан побеђивао у Европи, онда то можемо и ми. Можда нам недостаје још који искуснији фудбалер. Наша екипа мора увек да се максимално бори и верује да је у фудбалу све могуће.

Помогли сте да се Грујић добро развије?

- У фудбалу увек постоји спрега, тако смо Груја и ја сјајан тандем. Он помаже мени, ја њему. Драго ми је што се о нашем тандему прича у суперлативима. Ја сам чврсто на земљи и не доживљам све ово као нешто посебно.

Размишљате ли о повратку у Ајакс?

- Тај клуб је моја прва љубав, тамо сам од девете године. Међутим, не планирам да се вратим, сем ако ме сами не позову. Онда их нећу одбити.

Где би Звезда могла да буде у холандској лиги?

- Тешко је правити поређења "како би било кад би било", али како играмо, сада бисмо се борили за место које води у Лигу шампиона, јер имамо добар тим.

По статистици, Звезда је међу топ 5 у Европи?

- Свако жели да буде део историје и да је ствара. Ми желимо да побеђујемо, обарамо рекорде, али је битно и то да можемо и боље и више - оптимиста је Мичел Доналд.

НАВИЈАЧИ СУ ЧУДО

Више пута сте рекли да вас импресионирају навијачи?

- Они су невероватни. Не говорим то зато што сада играм за Звезду, али такву подршку сваке секунде на утакмици нигде нисам видео, нити доживео. Било да играмо код куће или на страни, они су уз нас. Кореографије, бакљаде, заиста су импресивне. Могу само да замислим каква ће атмосфера бити кад будемо играли Лигу шампиона, а гледао сам снимке кад је на "Маракани" било и 100.000 људи.

ЛЕ ТАЛЕК ДАЈЕ СНАГУ

Колико би играч типа Ле Талек донео у игри Звезде?

- Искуство, снагу, моћ. Веома је брз, јак у дуелу и добар у дефанзиви. Ја не могу увек све да покријем, играч његовог профила учврстио би тај дефанзивни блок. Ако дође, биће велико појачање.

Како сте се као породица снашли у Београду?

- Супрузи Азри се свиђа овде, велика је сличност са њеном родном Турском. И ћерка Сулај ужива, јер је Београд сјајан град, пружа велике могућности. Можете да водите миран живот, можете да се проводите ноћу, храна је одлична. Београд је сигуран град, то је најважније јер се не бринем кад моја проодица изађе из стана. У Амстердаму је другачије, у неким деловима не смете да ходате. Рођен сам у Амстердаму, али овде је лепше за живот.

 

 

vajber banner sajt

Гроф упозорава: Не смемо погрешити у процени играча

miodrag-bozovic-strucnistab

Фудбалерима Црвене звезде је петак, 12. јун, био први радни дан у новој сезони. То се не може рећи за тренера Миодрага Божовића, који је и претходне дане провео радно.

"Гроф" је покушао да се за ово кратко време упозна, и то преко видео материјала, са играчима који се налазе у тиму, а право упознавање им тек следи.

- Током одмора сам одгледао велики број утакмица из преходне сезоне. Од стандардних играча отишао нам је само Дарко Лазовић што значи да ова екипа има квалитет да се бори за шампионску титулу. Наравно, потребна су нам можда два или три појачања, али ми нипошто не смемо погрешити у процени - наглашава Божовић, свестан да је јавност жељна да чује и нека имена.

- Не можемо да доводимо играче само да би јавност била задовољна и да бисмо могли да кажемо да смо неког довели. Јако је тешко у овом тренутку наћи играче који су квалитетни, и који би нам одмах донели квалитет. Очекујем да до 18. јула завршимо причу око појачања. Припреме су кратке, а играчи који су на Новом Зеланду ће добити још неколико дана одмора, али вратиће се на време. Али, не интересују ме те алиби приче, када сам преузео посао био сам свестан услова, као и тога каква је ситуација - закључио је Божовић.

Поткатегорије

RedStarBelgrade

Top Desktop version